İpli Skolyoz Ameliyatı

44 Yorum

Skolyoz gelişim çağında bulunan çocukların ileriki yaşamlarını tehdit eden bir hastalıktır. Özellikle kız çocuklarında bu hastalık erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Günümüzde skolyoz hastalığının tedavi yöntemi füzyon ameliyatı ile olmaktadır.

Bu ameliyat her ne kadar kişinin yaşam standardını arttırsa da hastaya mükemmel bir sonuç sunmaz. Bunun sebebinden bahsetmek gerekirse; füzyon ameliyatıyla kişinin eğri olan omuru düzeltilir ve kemikler kaynatılır. Ancak uygulanan yöntemin sonucunda omurlar hareket yeteneğini kaybeder. Yani düz ama hareketsiz bir omura sahip olursunuz. İşte tam bu noktada devreye ipli skolyoz ameliyatı girer.

Şimdi gelin bu ameliyat hakkındaki bütün detayları sizinle paylaşalım.

İpli Skolyoz Ameliyatı Nedir?

İpli skolyoz ameliyatı, bilenen füzyon ameliyatının tam tersi bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Füzyon ameliyatında kişinin omurgasına vidalar takılmakta ve bir metal yardımıyla omurga sabitlenmektedir. Böylelikle, omurga düzelmiş olsa bile kişi eğriyken sağladığı hareket yetisini düz bir omurgayla sağlayamayacaktır.

İpli skolyoz ameliyatı ile eğri omurgaya sahip olan hastanın omurgası düzeltilir aynı zamanda hareket kabiliyetinin de kaybolmamasını sağlanır. Böylece ameliyat olan kişi, yaşı ilerlese de hareket etmeye devam edebilmektedir. Bu ameliyat ile kemiklerin gelişimi ve büyüme evreleri de sorunsuz bir şekilde devam eder.

Her skolyoz teşhisi ameliyat değildir. Bu sistemin bir algoritması mevcuttur. Skolyozun derecelendirilmesine göre hastanın ameliyat olup olmayacağına karar verilmektedir. Hastanın skolyozu 20 derece ve altında ise öncelikli olarak takip ve fizik tedavi ile sorun çözülmeye çalışılır. 20-45 derece arasında bir eğrilik var ise korse ile tedavi yöntemi denenir. Ancak hastanın skolyoz eğriliği 45 derece ve üstüyse bu noktada vakit kaybedilmeden cerrahi tedavi  seçenekleri düşünülmelidir.

Ankara ipli skolyoz ameliyatı

İpli skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İpli skolyoz ameliyatı sırt bölgesinden değil omurganın ön bölgesinden yani göğsün yan  kısmından yapılmaktadır. Aynı zamanda bu ameliyat kapalı yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Torakoskopik denilen bir yöntem ile yani minik bir kamera aracılığıyla göğsün içinin görülerek yapıldığı bir ameliyattır.

İlk olarak eğriliğin bulunduğu bölge tespit edilmektedir. Daha sonra eğriliğe katılan ve gerekirse üst ve alt omurların eğriliğin eğildiği tarafa vidalar yerleştirilir ve bu vidalar iplerle birleştirilip iplerin gerdirilmesi sağlanır. Bu işlem sonucunda omurga sıfır derece yerine hastaya uygun eğrilik bırakılmaktadır. Bunun sebebi ise hastanın büyüme potansiyelinin göz önünde bulundurulmasıdır. Vidaların ve ipin  eğilen  tarafa takılmasının mantığı ise tam bu noktada ortaya çıkıyor eğilen taraf büyümüyor ama iç tarafta kalan yerler büyümeye devam ediyor.

Hasta büyüdükçe de ameliyatta bırakılan eğrilikzamanla  kendi kendine düzelmektedir. Böylece çocuk hareket yeteneğini kaybetmeden büyümeye devam etmektedir.

İpli Skolyoz Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Füzyon ameliyatına göre ipli skolyoz ameliyatının pek çok avantajı bulunmaktadır.

  • Kapalı bir ameliyat yöntemi olduğu için ameliyat sonrası oluşacak izler minimum düzeydedir. Ayrıca izler genellikle bikininin alt kısmında veya kol altında kaldığından dolayı kızlar için ileri dönemde sıkıntı yaratmayacaktır.
  • Kanamalar oldukça azdır. Ameliyat anında ekstra kan takviyesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
  • Ameliyat sonrasında ağrı veya acı hissiniz minimum düzeydedir.
  • İyileşme çabuk ve sorunsuz gerçekleştiği için çocukların okula dönmesi de hızlıdır.
  • Ameliyattan sonra hareketlerinizde bir kısıtlanma meydana gelmez. Maksimum 6 hafta içerisinde sıkıntı yaşamadan gönül rahatlığı ile istediğiniz hareketi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ameliyat sonrası size spor yasağı koyulmamaktadır. 3 ay içinde istediğiniz sporu dilediğiniz kadar yapabilirsiniz.

İpli Skolyoz Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?

  • Bu yöntem yaklaşık3yıldır düzenli kullanılmaktadır. Fakat bu ameliyatla ilgili henüz uzun dönem hasta takip sonuçları bulunmamaktadır.
  • İleri dönemde ipin kopma riski bulunmaktadır. İp koparsa bile yeni bir ameliyat olmanız gerekebilir.
  • Bazı durumlarda nadirde olsa ameliyat sonrasında korse kullanmanız gerekebilmektedir.

İpli Skolyoz Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Hiçbir ameliyat risksiz değildir. Hangi ameliyatı olursanız olun belli başlı riskleri olacaktır. Bu yüzden ameliyat olurken bu işte uzmanlaşmış kişileri tercih etmeniz çok önemlidir. Skolyoz ameliyatının da kendine özgü riskleri bulunmaktadır. Çünkü yapılacak olan ameliyat omurganın üzerinde gerçekleşmektedir.

Ameliyat sırasında yanlış bir işlemin yapılması hastanın hayatında onarılamayacak sorunların ortaya çıkmasına neden olur. İpli skolyoz ameliyatı ile bu riskler artık minimum seviyeye indirilmiştir. Bunun nedeni doktorların ameliyat sırasında omurgayı kamera yardımıyla gözlemleyebiliyor olmasıdır. İşinde uzman olan doktorlar için bu ameliyatın riski çok azalmıştır.. Ameliyat sonrasında felç kalma riski dünya genelinde binde 3olarak görülmektedir. Unutmayın ki bu oran çok küçük gibi görülse de her zaman bir risk vardır.

İnstagram Hesabımdan İpli Skolyoz Ameliyatı ile İlgili Güncel Bilgiler Paylaşıyorum Takip Etmeyi Unutmayın!

İpli Skolyoz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat bittikten sonra hastaya göğüs tüpü takılmaktadır. Bu tüp 2 veya 3 gün sonra çekilir. Çekilme işleminden sonra hasta yaklaşık 4 gün içerisinde taburcu olmaktadır. İpli skolyoz ameliyatından sonra oluşan ağrı hissi füzyon ameliyatına göre oldukça azdır. Ameliyat sonrası doktorunuzun size vereceği süre sonunda, dilediğiniz her sporu yapabilirsiniz. Kısa süre içinde normal hayatınıza geri dönebilirsiniz.

İpli Skolyoz Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

  • Bu ameliyat büyüme potansiyeli olan her çocuğa uygulanabilmektedir. Uzmanların görüşüne göre ideal yaş aralığı diye birşey söylenememektedir. Hastanın büyüme potansiyeli hesaplanıp ona göre planlama yapılmalıdır. Bunun içinde sol el bilek grafisinden Sander’s evresi belirlenmeli ona göre karar verilmelidir..
  • 10 yaş altında bulunan çocuklara kesinlikle uygulanmamaktadır.
  • Sırtta yer etmiş eğriliklere uygulanabilmektedir. Bunun için omurganın esnek yapıda olması önemlidir. Hastanın sırt eğriliği 30 ila 60 derece arasında olmalıdır. Çekilen eğilme röntgenleri sonucunda bu eğriliğin düzelebiliyor olması da önemlidir. Eğer hastanın bel bölgesinde bir eğrilik varsa bu eğrilikte maksimum olarak 25-30 derece arasında olmalıdır.
  • Hastalarda aşırı bir kamburluk görülmemelidir.

İpli Skolyoz Ameliyatı Fiyatı Nedir?

İpli skolyoz ameliyatının fiyatı gideceğiniz hastaneye göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada size net bir fiyat söylememiz doğru olmayacaktır. İyi bir araştırmayla birkaç yerden fiyat alıp kendiniz için en doğru kararı verebilirsiniz. Yalnız şunu da atlamamanız gerekir ki konu sağlık olunca paranın çok bir önemi yoktur. Fiyat konusunda daha az ücret vereyim diye düşünürseniz sağlığınızdan olma ihtimalini de yüksektir. Onun için işinde uzman kişiler tarafından bu ameliyatın gerçekleştirilmesine dikkat edin.

İpli Skolyoz Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Bu ameliyat 10 yaşından büyük, esnek bir omurga yapısına sahip kişilere uygulanmaktadır. 10 yaşından küçük çocuklara uygulanmamasının sebebi ise yerleştirilen iplerin gerdirme için dayanıklı olmamasıdır. Ayrıca bu çocukların büyüme potansiyeli de hızlı bir şekilde devam etmektedir.

İpli Skolyoz Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat süresi, eğikliğe, omur sayısına ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genel olarak bir süre vermek gerekirse ipli skolyoz ameliyatı 4 ila 8 saat arasında değişebilmektedir.

Skolyoz Hastada Hangi Şikayetlere Neden Olur?

  • Hastanın kalça ve omuz arasındaki bölgede gözle görülür bir eşitsizlik vardır.
  • Kollar ve vücut mesafesi arasında eşitsizlik görüldüğü için hastanın dengesi bozulur.
  • Kürek kemiklerinde asimetrik bir görüntü oluşur.
  • Dışarıdan bakıldığında öne eğildiğinde gözle görülen bir kambur ortaya çıkar.

İpli Skolyoz Ameliyatı Olanların Yorumları

İpli skolyoz ameliyatı olan kişilerin yorumlarını ve verdiğim cevapları altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Altta yer alan yorumlar ve verdiğim cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Füzyonsuz skolyoz ile ilgili doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de ipli skolyoz ameliyatı ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Önceki yazı
Bel Fıtığı
Sonraki yazı
Omurga Tümörü

44 Yorum. Yeni Yorum

  • MELIHA KIVRAK

    IYI GUNLER BEN SKOLYOZ IPLE TEDAVI OLMAK ISTIYORUM SEHIR DIŞINDAN GELECEGIM RAPORLARIMI GONDERSEM IPLE OLURMU BIR FIKIR VERIRMISINIZ

    Yanıtla
    • Merhaba Meliha hanım, ipli skolyoz ameliyatı için uygun olup olmadığınızı anlamak için hem tetkiklerinizi hem de sizi görmek gerekir. Raporlar bizim için önemlidir ama görüntüleri de görmemiz ipli skolyoz ameliyatı için gerekli olacaktır. Tabii ki başka tetkiklerde gerekli olabilir. Saygılarımla.

  • jale

    İpli skolyoz ameliyatı 28 yaşında uygulanabilir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba Jale hanım, ipli skolyoz ameliyatında amaç eğriliği düzeltebildiğimiz kadar ya da gereken miktarda düzeltme sonrası hastanın büyümesi ile skolyozun azalması prensibi ile yapılır. İpli skolyoz ameliyatı sırasında ipi koyduğumuz taraf büyümez karşı taraf büyüyerek eğrilik düzelir. Yani 28 yaşında ipli skolyoz ameliyatı tek başına yapılmaz. Saygılarımla.

  • Yıldız

    Bel bölgesinde 20 göğüs bölgesinde 13 derece eğriliği olan 20 yaşında erkek için ipli ameliyat olurmu

    Yanıtla
    • Bu derecelerde ameliyat önermiyoruz. Kişiye özel fizik tedavi egzersizleri yapmakta fayda var. Büyümesini tamamlamış kişilerde ipli skolyoz ameliyatı olmaz.

  • Hümeyra

    Merhaba hocam. İpli skolyoz ameliyatı 28 yaşında yapılıyor mu. Veya yapılmıyorsa sebebi nedir?

    Yanıtla
    • Yetişkin kişilerde ipli skolyoz ameliyatı önerilmez. Çünkü ipli skolyoz ameliyatının amacı hasta büyürken eğriliğin yavaş yavaş düzelmesini amaçlar. 28 yaşında bir hastanın büyümesi olmayacağından ipli skolyoz ameliyatı tavsiye edilmez. Füzyon ameliyatı ile elde edilebilecek düzeltme ipli skolyozda elde edilemeyeceği için neden daha az düzeltmeye razı olalım.

  • Deniz Zeyrek

    Merhaba hocam bel bölgesinde 50 derece skolyoz olan 15 yaşında hastaya bu yöntemle uygulanabilirmi

    Yanıtla
    • Hastanın büyüme potansiyeline göre karar vermek doğru olacaktır. Çekilecek sol el bilek grafisine göre ipli skolyozdan ne kadar fayda göreceğine göre karar verilir. Bel de 50 derece olduğunda sırtta da eğrilik mutlaka vardır. Bu durumda hibrit sistem de yapılabilir. Yani sırt bölgesi enstrumentasyon ve füzyon bel bölgesi ipli skolyoz şeklinde yapılabilir.

  • Özlem

    Mrb hocam benim kızımda skolyoz ama omurgasının kenarında fazlalık var ameliyat dedi bende ipli ameliyat istiyorum ama olmaz dediler 12 yaşında o fazlalıktan dolayımı olmaz dediler hocam bide daha büyüme çağında bu ameliyat büyümesine engel olurmu tşk hocam

    Yanıtla
    • İpli skolyoz ameliyatları idiopatik skolyoz dediğimiz sebebi belli olmayan eğriliklerde yapılmaktadır. İpli skolyoz da yapılan tarafın büyümesi yavaşlatılır ya da durdurulur, karşı tarafın büyümesi ile eğrilik düzelir. Doğuştan eğriliklerde yani omurgada fazlalık olan ve karşı tarafın büyümesinde sıkıntı olabilecek eğriliklerde ipli skolyoz ameliyatı yapılmaz. Klasik skolyoz ameliyatı eğer uygun şekilde yapılırsa son derece başarılı olacaktır.

  • Beycan kalkan

    Hocam oğlumda 54 derece bel bölgesinde skolyoz var bunun tedavisinde hangi ameliyat yöntemi uygulanmalıdır

    Yanıtla
    • Skolyoz ameliyatlarında 54 derecelik eğrilikler ameliyat edilmelidir. Çocuğun kalan büyüme miktarına göre skolyoz ameliyatında ipli skolyoz ya da füzyon ameliyatları yapılabilir. Bazı durumlarda her ikisi kombine edilebilir.

  • Berk

    Merhaba hocam 12 yaşında kizim var derecesi 76 füzyon ile ameliyat tavsiye ettiler bu yaşta füzyon olursa büyüme gövde kısmında durmuş oluyor sanırım ama kollar ve bacaklardan büyüme devam edermiş. İleride gövde ile kol bacaklar arasında orantısız bir görünüm mu olur? Sanderse göre 3. Evredeymis

    Yanıtla
    • Füzyon ameliyatı sonrası kollar ve gövde arasında 10 yaşından sonra orantısızlık olmaz. 76 derece skolyozda ipli skolyoz ameliyatı da yapılabilir. Füzyon ameliyatı da iyi bir seçenek olabilir. Görüp değerlendirmek lazım.

    • Hulya

      Merhaba hocam 15 yasindaki kizim 45 derece skolyozu var,6 ay veya 1 yil boyunca korse ve combattit,yuzme ve spor aleti kuklanacak ara ara,ipli tedaviyi en son kaç yasinadek yaptirilmalidir,24 saat korse takacak,gece takmadan once sirtina kantaron yaği sürmenin sakincasi varmidir,tesekkurler

    • Kantoron yağı sürmenizin sakıncası yok ama faydası da yoktur. İpli skolyoz tedavisi çocuğun kalan büyüme miktarına göre yapılmaktadır.

  • Seher

    Platin ameliyatı 14 yaşında ki bir kız çocuğunun kemik gelişimine ileri ki hayatına herhangi bir kötü etkisi olur mu

    Yanıtla
    • 14 yaşında omurga kemik gelişimi bittiği için platinli ameliyatların kötü bir etkisi yoktur. Biz doktorlar sizin kadar hastalarımızı düşünüyoruz ve ona göre tedavi kararı veriyoruz.

  • ÖZGÜL DENKSOY

    Merhaba, ben 64 yaşında Bursa’da yaşayan bir bayanım. En son 60 derecelik skolyozum vardı, onunla yaşamayı öğrenmiştim fakat yaşım gereği de, ayakta fazla kalamıyorum, yürüyüş yapamıyorum. Hayat kalitem iyice düştü. Bu yaşta ameliyat (ipli) olabilirmiyim. Bilgilendirebilirseniz çok mutlu olurum. Sevgiler

    Yanıtla
    • İpli skolyoz ameliyatıyla eğrilik tamamen düzeltilmez, düzeltilemez. Hastanın büyümesi ile birlikte eğrilikte düzelme meydana gelir. Dolayısıyla büyümesini tamamlamış kişilerde İpli skolyoz ameliyatı önerilmez. Yani size ipli skolyoz ameliyatı olmaz.

  • İpek

    Merhaba, ben 18 yaşındayım 36 derece skolyozum var çok ağrım oluyor 3 senedir spor yapıyorum ama hiç düzelme olmadı ve aşırı motivasyon kaybım var gitmeyince daha da çok ağrıyor ameliyat önerirmisiniz?

    Yanıtla
    • 36 derece skolyoz ameliyatlık değildir. Zaten spor ve diğer cerrahi dışı tedaviler ile düzelme beklenmez. Ağrılarınızın bu eğrilikten olup olmadığına karar vermek gerekir.

  • Duygu çetinkaya

    Merhabalar kızım 12 yaşında ve 36 derece skolyozu var,hocam nezamn ve hangi yöntem önerirsiniz

    Yanıtla
    • 12 yaşında 36 derece skolyoz eğriliği için korse ve schroth tedavisi öneririm. İkisi aynı anda yapılmalı ve hemen başlanması gerekir.

    • Balcı

      Hocam 55 derece kifoz 30derece üst 15derece bel skolyozum var.Yasım 18 scroth egzersizi yaptım 1 sene ama üniversite sınavı yüzünden aksadi ve ağrılar yaşıyorum aklim ameliyata gidiyor siz ne düşünüyorsunuz

    • Bahsettiğiniz dereceler için ameliyat önermem ama yine de sizi ve çekilen grafileri görmeden net bir şey söyleyemem maalesef.

  • Suna toz

    Hocam boy engelim var sırtında sloykoz var sonradan olmuş boyumun uzamasına engel olmuşmudur 29 yaşındayım eyrilik yüksek derece var ne kadar olduğunu bilmiyom ameliyatla düzelirmi eyrilik

    Yanıtla
  • Hatice

    Merhaba,

    4 yasinda oglumda omuzlarda esitsizlik fark ettim. Buyuk ihtimal skolyoz. Ortopede yonlendilirdik.
    Bu yasta bir cocuk icin hango tedaviyi onerirsiniz? Kac derece henuz bilmiyoruz ama belirgin.

    Yanıtla
    • 4 yaşında skolyoz tedavisi izlem, korse, alçı, ameliyat olabilir. Öncelikle düzgün bir muayene detaylı bir araştırmadan sonra tedavi planlanmalıdır.

  • Mualla Akdeniz

    ipli skolyoz ameliyatını sgk karşılıyor mu

    Yanıtla
  • Esra isot

    Merhaba 23 yaşındayım 1 çocuk annesiyim ve sırtım 25 derce ve belimde 25 derce eğrilik var ağrılarım var nasıl bi tedavi uygulanmalıdır?

    Yanıtla
  • tülay

    Hocam merhabalar. Kızım 7 Ekim/2011 doğumlu. Henüz regl görmedi. Yaklaşık 45 derece civarı sırt skolyozu var. Hiç ağrısı yok. İpli skolyoz ameliyatı uygun mudur, ne zaman kaç yaşında iken daha yapılması uygundur? Füzyon olursa kol-bacak ve gövdesinde orantısızlık olur mu? Hangi ameliyat şeklini önerir siniz? İyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • İpli skolyoz ameliyatlarını yaşa göre değil kalan büyüme miktarına göre karar veriyoruz. Muayene olmanızı tavsiye ederim. Füzyon ameliyatlarında bacak gövde dengesizliği olmaz.

  • Hasan

    Kızımız 2013 ağustos ayında doğuştan %60 derecede C skolyoz olarak doğdu 2 gunlukken omurgayı bölüp fazladan büyüyen kemik beyin cerrahisi tarafından temizlendi. 2 yaşından 5 yaşına kadar 6 ayda bir değişen rot kondu.5 yaşında (2018) yılındada manyetik rot takıldı 3 ayda bir ameliyatsız uzatıldı film ve tomo çekilerek bakıldı cihazin şu an uzama payı sona geldi dendi bize yardımcı olun lütfen sonlandırma yapalım dedi hocamız ama biz daha erken diye düşünüyoruz ipli skolyoz tedavisi olabilirmi sizce hocam.

    Yanıtla
  • Neşe girgin

    Hocam merhaba 65 yaş 80 derece skolyoza ameliyat önerir misiniz? Riski nedir?kafamız çok karıştı bazı doktorlar yaparız dedi bazısı yatalak kalırsınız dedi

    Yanıtla
    • 80 derece skolyoz ameliyat olmazsa son derece risklidir. Ameliyat olmanızı öneririm ama ipli skolyoz ameliyatı olmaz.

  • Nihal

    Hocam merhabalar 12 yasinda cam kemik rahatsizligi olan s şeklinde skolyozumuz var 76 ,81 derece bizim icin ipli skolyoz ameliyati onerirmisinz

    Yanıtla
  • Funda

    11 yaşında artrogripozis multipeks konjenita hastası yatağa bağımlı ağır
    engelli olan kızım 62 derece c skolyoz u var ipli skolyoz ameliyatı olması mümkün mudur

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.